Philosophy of Religion in the novel “ Shngal ” haye l mn: by Karim Kaka - Shwan Ghazi Perdawd; Darya Jamal Hawez (QALAAI ZANIST SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
قورئانى پیرۆز. ئەلوەنی، نه‌جم (د)(١٩٩٩)، ئایینی ئێزیدی لە نێوان چەند جەمسەری و بڕوای یەکتا پەرستیدا، چاپی یەکەم، چاپخانەی زانکۆی سەلاحەدین، هەولێر. ئەڵوەنی، نەجم خالد نەجمەدین، (د)( ٢٠٠٤)، بینای کات لە سێ ڕۆمانی کوردیدا، دەزگای چاپ و پەخشی سەردەم، سلێمانی. ئەنوەر، کەیوان ئازاد (د) ( ٢٠١٨ )، مێژووى دەرکەوتنى ئایینەکانى ئێزیدى و کاکەیی، چ1، چاپخانەى تاران ، بڵاوکراوەى کتێبخانەى هەژارى موکریانى. به‌رزنجی، عه‌بدولره‌حمان بێلاف، ( 2019)، چه‌ند بابه‌تێكی زانستی ته‌سه‌وف، قێربوون بۆ چاپ و بڵاوكردنه‌وه‌، هه‌ولێر. جەمال، نەوزاد (٢٠١٦)، فەلسەفەی ئاین، چ1، دەزگای چاپ و پەخشی سەردەم، کوردستان، سلێمانی. دیمەشقى، عیمادولدین ئەبولفیدا ئیسماعیلى کوڕى کەسیری( ٢٠١٢)، راڤەى قورئانى پیرۆز، چ١، خانەى نۆبیلیس. راسل، بێرتراند( ٢٠١٨)، عیرفان و لۆجیک، گوڵبژێرێک لە وتارەکانی، کۆکردنەوەو وەڕگێرانی دانا محمد موحەمەد، لە بڵاوکراوەکانی چاپ و پەخشی ڕێنما، سلێمانی. سابیر، پەرێز(2001)، بنیادی هونەری چیرۆکی کوردی (لە سەرەتاوە تا کۆتایی جەنگی دووەمی جیهانی) لە بڵاوکراوەکانی دەزگا و چاپ و پەخشی سەردەم، سلێمانی. سدیق، فواد، (٢٠١٥)، فەلسەفە، پێش فەلسەفە تا مردنی نیچە، چاپی یەکەم. عامری، دكتۆر سامی ( 2020 )، به‌ڵگه‌كانی بوونی خودا، وه‌ڕگێڕانی مه‌ودوود جه‌بار، ناوه‌ندی ره‌وێن، چ1. سلێمانی عبدالحمید، نظام الدين( 2007)، ته‌فسیری گوڵشه‌ن، به‌رگی ( یه‌كه‌م و سێیه‌م)، چ 2، نه‌شری ئێحسان، تهران. عزیز، حمید ( 1979)، سەرەتایەک لە فەلسەفەی کلاسیکی یۆنان، چاپخانەی سلێمانی. کاکە، کەریم (٢٠١٩)، رۆمانى شنگال، هایێ ل من، هەولێر. کمال، محمد(د) ( ٢٠١٩)، مارکس وەکو فەیلەسووف، دەزگای چاپ و پەخشی سەردەم، سلێمانی. نامەى ئەکادیمى حەسەن، یاسین رشید(٢٠٠٤)، ناوەڕۆک و تەکنیکی درامای کوردی (١٩٩١ – ٢٠٠٢)، نامەی ماجستر، زانکۆی سلێمانی، کۆلێژی زمان، سلێمانی. پیرداود، شوان غازی (٢٠١٥)، تەکنیکی مۆنتاژ لە ڕۆمانی کوردیدا بە نموونەی ڕۆمانەکانی (کاروان عوومەر کاکە سوور)، نامەی ماستەر ،زانکۆی سەلاحەدین ، کۆلێژی زمان، بەشی کوردی، هه‌ولێر توێژینەوە حەوێز و كەريم، دەریا جەمال، شاخەوان باوەدین، (٢٠٢٢)، پەندى پێشینانى کوردى لە ئاوێنەى فەلسەفەى ئاییندا ئایینى ئیسلام بە نموونە، كۆنفڕانسى زانكۆى زاخۆ. بە زمانى عەرەبى: -ابراهیم، علی (د) ( بدون تاریخ) الزمان و المکان فی روایات غائب طعمه فرمان (دراسة نظریة تطبیقیة)، ط1، الاهالی للطباعة و النشر و التوزیع، دمشق. السید، علاء عبدالعزیز (2008)، الفیلم بین اللغة و النص، المؤسسة العامه للسینما، دمشق. امين، عثمان (د) (1970)، ديكارت مباديء الفلسفة، دارالثقافة للطباعة و النشر للثقافة، القاهرة. النصیر، یاسین(1986) الروایة والمکان، وزارة الثقافة والاعلام، دار الحریة للطباعة، بغداد. اويزرمان، تيودور (1983)، تطور فكر الفلسفي، ت. سمير كرم ، ط3 ، دار الطليعة للطباعة و النشر، بيروت. بحراوي، حسن ( 1990) بنیة الشکل الروائي، المرکز الثقافي العربي شروع نشر مشترک بیروت، دار البیضاء. لبنان. بوديوس، رجب،( 1425 )هـ ، تبسيط الفلسفة، ط 1، الدار الجماهيرية للنشر و التوزيع و الاعلان، بنغازي، ليبيا. الخویلیدی، زهیر (2007)، خصوصیة علاقة الفلسفة‌ بالدین عند هیجل، مؤسسة مؤمنون، بيروت شیا، محمد شقیق (2009)، في اللادب الفلسفي، ط1 ، المؤسسة الجامعیة للدراسات و النشر والتوزیع، بیروت، لبنان. عزام، محمد (2003)، التحلیل الخطاب الأدبي علی ضوء المناهج النقدیة الحداثیة، من منشورات إتحاد الکتاب العرب، دمشق. ولي و محمد ( 2004)،د. باسم محمد ، ا.د. جاسم محمد، المدخل الی علم النفس الاجتماعي، دار الثقافة للنشر و التوزیع، الطبعة الاولی، عمان. كولبة، ازفلد (1955)، المدخل الى الفلسفة، ترجمة ابو العلا عفيفي، ط 3، مطبعة الجنة التاليف و الترجمة و النشر، القاهرة. مغنیە، العلامة الشیخ محمد جواد،( 2007)، مذاهب و مصطلحات فلسفیة، ط1، مؤسسة دار الکتب الاسلامي، مطبعة ستار. ميد، هنتر ( 1969)، الفلسفة أنواعها و مشكلاتها، ت: الدكتور فواد زكريا، دار نهضة، قاهرة . ميسلان، ميشال( 2009)، علم الاديان، ت. د. عزالدين عناية، المركز الثقافي العربي كلمة، الطبعة الأولى، بيروت وتر، انجزام بای (١٩٩٩)، (الکتاب ارسطو فن الشعر)، ترجمة و تعلیق، د. ابراهیم حمادة، هلا للنشر والتوزیع، الطبعة الاولی. وورد، دیفید(1999), الوجود والزمان والسرد (فلسفة ثول ریکور)، ت: سعید الغانمی، المرکز الثقافی العربی، الطبعة الاولی، بیروت. الاطروحات: انجلس، ماركس (١٩٨٦)، مختارات في اربعة اجزا، الاطروحة (11) من الاطروحات عن فورباغ، ج1 ، دار التقدم – موسكو.